Закриття каналів Медведчука: думки депутатів та світова реакція

Політолог пояснив, як позначаться санкції проти Козака на рейтингу президента Зеленського
Ексклюзив
Закриття каналів Медведчука: думки депутатів та світова реакція
Віктор Медведчук та Тарас Козак. Фото: УНІАН

Володимир Зеленський заблокував телеканали "112 Україна", ZIK та NewsOne, що належать народному депутату Тарасу Козаку - соратнику голови "Опозиційної платформи - за життя", кума російського президента Володимира Путіна Віктора Медведчука.

Зеленський підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони, яке запроваджує обмеження щодо депутата Козака. Заходи передбачають блокування активів, торгівлі, виведенню капіталів з України, анулювання ліцензій та дозволів, а також заборону користування радіочастотним ресурсом України.

Провайдери почали вимикати телеканали в ніч з 2 на 3 лютого. Крім того, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко пообіцяв, що "112 Україна", ZIK та NewsOne також будуть заблоковані у Youtube.

Читайте також

Як відреагували депутати та світова спільнота, а також чи вплине таке рішення на рейтинги президента розбирався Парламент.UA.

Реакція депутатів на санкції проти телеканалів ОПЗЖ

У коментарі Парламент.UA голова фракції "Голосу" Ярослав Железняк назвав блокування проросійських каналів NewsOne, ZIK та 112 довгоочікуваним рішенням.

За словами депутата за час свого існування ці канали завдали непоправних збитків Україні.

Адже вони завоювали величезну аудиторію, яким згодовували фейки, російську пропаганду та українофобну маячню з уст псевдоекспертів та людей, які відкрито ненавидять цю країну, - додав депутат.

Читайте також

Його колега по партії Ярослав Юрчишин зауважив, що рішення РНБОУ та указ президента базуються на Постанові Верховної Ради України від 4 жовтня 2018 року № 2589-VIII "Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".


Депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко у коментарі Парламент.UA висловив думку, що це "серйозно звузить пропутінське та антиукраїнське поле в Україні.

Однак, я б не поспішав робити висновки, щоб це не закінчилось тим, що через місяць все повернеться на свої місця. Тільки канали матимуть вдвічі більші рейтинги, а з них Віктор Медведчук нам розповідає, як він захистив демократію та свободу слова. Такий сценарій цілком можливий, тому наразі треба дочекатись сталих результатів, - зауважив депутат.

Читайте також

Своєю чергою, голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що не підтримав запровадження санкцій під час засідання Ради нацбезпеки й оборони до нардепа телеканалів Тараса Козака. На його думку, якщо вони підтримують тероризм, то повинні постати перед судом.

Якщо ми говоримо про санкції, то санкції ми вводимо до тих, кого ми не можемо покарати тут. Це іноземні держави, іноземні господарюючі суб'єкти, які знаходяться поза межами українських правоохоронних органів, органів, які відповідають за національну безпеку, і не можуть відповідати перед українським судом, сказав Разумков.

На думку політика, кожен хто фінансує тероризм, допомагає так званим "ЛНР" і "ДНР" чи співпрацює з країною-агресором, має нести відповідальність згідно з чинним законодавством.

Водночас у таборі ОПЗЖ почався шквали критики. До прикладу, співголова партії Вадим Рабінович порівняв Володимира Зеленського з його попередником Петром Порошенком.

Читайте також

Президент випустив пост, в якому заявив, що "дякує суспільство за підтримку рішення РНБО". Володимир Олександрович, те суспільство, яке вас сьогодні підтримало, ще вчора безперервно лило на вас цебри бруду, а завтра і зовсім скинуть з трону, - написав він.

Що кажуть політологи про закриття каналів Козака

Політолог Володимир Фесенко у коментарі Парламент.UA висловив думку, що санкції ввели саме зараз оскільки з’явилась інформація щодо причетності Тараса Козака до оборудок на торгівлі вугіллям з окупованими територіями Донбасу, що в Україні вважається фінансуванням тероризму та підпадає під санкції.

Читайте також

Політолог зауважив, що раніше Зеленський казав, що не закриватиме телеканали, однак пізніше вже заявляв, що Росія впливає через проросійські канали.

З одного боку Зеленський побачив інформаційну та політичну війну проти себе з боку ОПЗЖ. Вона гібридна та підступна, але по суті війна. Тож треба було відповідати, як на війні, а тут ще й привід з’явився, - додав Фесенко.

На думку політолога, інформацію про оборудки Козака з окупованим Донбасом "злили незадоволені в Росії та на окупованій території" після того, як Медведчуку передали контроль над значною частиною економіки ОРДЛО, як стверджують російські ЗМІ.

Крім того, Фесенко зауважив, що попередній президент Петро Порошенко "не тільки не блокував, а навіть легалізував медіаімперію Медведчука"

Коли на День Незалежності України його спитали чому так сталось та наголосили, що потрібно заблокувати, Порошенко сказав, що він немає для цього правових підстав. Йому потрібно було активізувати проросійський табір на президентських виборах. Тобто там був його політтехнологічний інтерес. Щоб було з ким воювати, - сказав політолог.

Також Фесенко сказав, що можливі й окремі стосунки між Порошенком та Медведчуком.

Читайте також

Як вплине рішення про санкції на рейтинг Зеленського

Голова партії Віктор Медведчук у коментарі "Радіо Свобода" заявив, що у рішенні про санкції є "елемент зовнішнього управління", що Зеленському хтось порадив таке рішення та що воно погубить його політично.


Однак, на думу Володимира Фесенка це кардинально не вплине рейтинги президента. Він додав, що частина його колишніх розчарованих прихильників "можуть оцінити рішучість дій".

Також можливі й втрати, наприклад у російськомовних регіонах. Там частина людей орієнтується на проросійські ЗМІ. Вони раніше голосували за Зеленського, але зараз їм може не сподобатись закриття каналів Медведчука. Ці люди здебільшого вже відійшли від Зеленського, тож суттєвих змін також не відбудеться, - зауважив політолог.

Чи оскаржать санкції проти телеканалів Козака у судах

Депутат Тарас Козак назвав запроваджені проти нього та його телеканалів санкції незаконними та назвав їх "політичною розправою". Віктор Медведчук стверджує, що санкції - це захід для "нерезидентів, осіб, які мають іноземне громадянство, а також осіб без громадянства та іноземних юридичних компаній".

Інших підстав для застосування санкцій до громадянина України, народного депутата України, члена політради нашої партії Тараса Козака немає – ні в чинному законодавстві, ні в Конституції, як і не має підстав для застосування цих санкцій до юросіб, де існує реєстрація трьох каналів, - сказав він.

Водночас Володимир Фесенко зауважив, що спочатку ОПЗЖ звертатиметься до українських судів, де можуть вигравати.

Тут є зв’язки Медведчука, так звана суддівська мафія, яка у нас дуже потужна. Крім того, є конфлікт з Конституційним судом. Проте в Україні судова епопея довготривала. Дуже рідко суди ухвалюють швидкі рішення. Також важливо куди дійде справа, до Верховного чи Конституційного суду, - сказав він.

За словами політолога, якщо дійде до Європейського суду з прав людини, то хоча і йдеться про права та свободи, однак це також питання національної безпеки.

Своєю чергою, депутат Олексій Гончаренко висловив сподівання, що у Служби безпеки України є достатньо доказів, щоб довести озвучені звинувачення.

Якщо ж дійде до Європейського суду з прав людини, то треба врахувати, що ми країна, що воює. Навіть найбільш розвинуті демократії, як, на приклад, Велика Британія чи США боролися і часом жорстко з пропагандою на своїй території, - наголосив депутат.

Як відреагували у світі на закриття телеканалів Козака

Голова представництва України при ЄС Микола Точицький на засіданні комісії з питань координації виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС заявив, що у Європейському Союзі неофіційно схвалили запровадженні санкції проти телеканалів "112 Україна", ZIK та NewsOne.

Крім того, посольство Сполучених Штатів Америки підтримали "зусилля з протидії зловмисному впливу Росії".

Згодом схожі повідомлення з'явились у соцмережах посольств Литви та Естонії.

Крім того, пані посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс привітала "рішучі дії президента Зеленського щодо боротьби з дезінформацією, яка завдає реальної шкоди Україні".

Своєю чергою, Міжнародна і Європейська федерації журналістів засудили санкції проти телеканалів Медведчука називавши їх блокування "позасудовою і політично вмотивованою забороною на мовлення".

Читайте також

Наразі не зрозуміло, скільки триватиме обмеження та чи стануть суди на бік власника телеканалів "112 Україна", ZIK та NewsOne, однак, в Офісі президента запевнили, що Служба безпеки України надала РНБО свідчення і докази того, що телеканали Медведчука, які потрапили під санкції, фінансувалися з Росії.

1