Нардепи сьогодні не обиратимуть нового спікера парламенту замість Разумкова

На цю посаду було кілька кандидатів з різних фракцій
Важливо
Нардепи сьогодні не обиратимуть нового спікера парламенту замість Разумкова
Верховна Рада України (фото: iportal.rada.gov.ua)
7 Жовтня 2021, 15:38
читать на русском

На засіданні у четвер, 7 жовтня, Верховна Рада не обрала нового спікера парламенту. На цю посаду кожна партія запропонувала своїх кандидатів, а хтось висловив особисте бажання.

Про це стало відомо під час засідання парламенту 7 жовтня, яке транслювалося на YouTube.

"Слуга народу" делегувала на посаду голови Верховної Ради першого віцеспікера парламенту Руслана Стефанчука. Після виступу кандидат відповів на запитання народних депутатів.

При цьому на цю посаду фракція "Голос" висунула народного депутата Ярослава Железняка, але він взяв самовідвід. Він зазначив, що був би таким же ж, як і Дмитро Разумков, тому явно не підходить, не буде "зручним". Железняк відмовився також голосувати за це рішення.

Серед депутатів на крісло спікера були позафракційний депутат Гео Лерос, народна депутатка від "Європейської солідарності" Яна Зінкевич. народний депутат від ЄС Олексій Гончаренко.

За словами Лероса, у цьому голосуванні жодного сенсу, оскільки все вирішено в Офісі президента та президентом Володимиром Зеленським. Вони прагнуть поставити ту людину, якою можна маніпулювати. За словами Лероса, президент прагне узурпувати владу. Нардеп зняв свою кандидатуру.

Своєю чергою Гончаренко пообіцяв вирвати телефон до президента на Банкову з Верховної Ради, оскільки йому там не місце. Він прагне знову зробити Раду Верховною, а державу перетворити знову у парламентсько-президентську, а не, як є зараз, в офісо-президентську.

Останньою виступила Зінкевич перед народними депутатами та здобула значну підтримку. Втім, представники монобільшості та групи "Довіра" заявили про підтримку Стефанчука.

Нагадаємо, 7 жовтня голову Верховної Ради Дмитра Разумкова звільнили з посади спікера парламенту, якого за два дні до цього відсторонили від роботи. Ініціатором виступила фракція "Слуга народу", а за звільнення проголосували 284 народних депутати.

Раніше народна депутатка зі "Слуги народу" Євгенія Кравчук підтвердила, що після відставки Разумкова основним кандидатом є Руслан Стефанчук. А відповідне рішення ухвалили "слуги" під час з'їзду у Трускавці.

При цьому на посаду віцеспікера одразу висунули голову партії "Слуга народу" Олександра Корнієнко. Саме його фракція делегувала на це крісло.

Читайте також

1