Порушена артикуляція мови, та відмовляють ноги: Денісова про погіршення стану здоров’я Саакашвілі

Він схуд на 12 кілограмів
Важливо
Порушена артикуляція мови, та відмовляють ноги: Денісова про погіршення стану здоров’я Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі фото: Twitter
22 Квітня 2022, 11:41
читать на русском

У колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, який оголосив безстрокове голодування, порушена артикуляція мови, та почали відмовляти ноги.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в Facebook.

Занепокоєна погіршенням стану здоров'я громадянина України, Голови виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеїла Саакашвілі. Він попросив про допомогу лікаря під час судового засідання у міському суді Тбілісі. У Міхеїла порушена артикуляція мови, та почали відмовляти ноги. Він практично не може приймати їжу, внаслідок чого втратив близько 12 кілограмів та постійно відчуває слабкість та безсоння, - сказала Людмила Денісова.
Вона зазначила, що до Саакашвілі з грудня не допускають незалежних лікарів, що свідчить про відсутність належного лікування, визначеного консиліумом медиків, зібраних на вимогу Народного захисника Грузії. Таким чином це прирівнюється до катування.

Про нелюдське та принизливе поводження з Міхеілом Саакашвілі у грузинській в’язниці наголошується у доповіді Державного департаменту США за 2021 рік. Закликаю владу Грузії забезпечити Саакашвілі належною медичною допомогою і дотримуватися норм міжнародного права, - додала Денісова.

Довідково: Міхеїл Саакашвілі був президентом Грузії з січня 2004 року по листопад 2013 року. У 2013 році він покинув країну за кілька днів до закінчення терміну президентських повноважень. Відразу після цього проти нього було порушено чотири кримінальні справи, за двома з яких вже винесені вироки. У січні 2018 року Тбіліський міський суд заочно засудив Саакашвілі до трьох років позбавлення волі у справі про вбивство у 2006 році співробітника Об'єднаного банку Грузії. У червні 2018 року суд засудив його до шести років позбавлення волі у справі про побиття у 2005 році депутата.

Крім того, Саакашвілі є фігурантом ще кількох кримінальних справ: про розгін опозиційного мітингу 7 листопада 2007 року, погром у телекомпанії "Імеді" та заволодіння майном бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі; про розтрату коштів із держбюджету; про незаконне перетинання державного кордону.

Політика затримали 1 жовтня в Тбілісі. Колишній президент Грузії прилетів на батьківщину для участі у місцевих виборах. Його одразу затримали й запроторили до в'язниці, де він оголосив голодування. В день затримання Саакашвілі та українська народна депутатка Єлизавета Ясько записали спільне відео, в якому розповіли про свої стосунки.

6 листопада у колонії зняли на відео, як колишній президент Грузії, у якого начебто почалися провали в пам'яті через голодування, почав їсти у в'язниці. 8 листопада консиліум лікарів ухвалив рішення, що політик потребує шпиталізації, тому його перевезли до медичної установи для обвинувачених і засуджених №18.

14 листопада особистий лікар колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі Ніколоз Кіпшидзе розповів про погіршення здоров'я політика.

16 листопада українську омбудсменку Людмилу Денісову не пустили до в'язниці Міхеїла Саакашвілі.

19 листопада у політика фахівці виявили серйозне захворювання мозку, через яке у нього може розвинутися кома з можливим летальним кінцем. 2 грудня колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі привезли до Тбіліського міського суду на засідання у "справі про піджаки".

Читайте більше у нашому матеріалі: Саакашвілі під вартою: що політику "світить" у Грузії та чи треба Україні його повертати

1