Стефанчук заявив про звільнення Железняка, "Голос" каже про провокацію - що відбувається у фракції

Железняк заперечує звільнення з посади голови фракції "Голос"
Стефанчук заявив про звільнення Железняка, "Голос" каже про провокацію - що відбувається у фракції
Ярослав Железняк на трибуні Верховної Ради (фото: facebook.com/zheleznyak.y)
22 Жовтня 2021, 15:50
читать на русском

22 жовтня голова Верховної Ради Руслан Стефанчук оголосив заяву окремих народних депутатів від фракції "Голос" щодо звільнення Ярослава Железняка з посади голови фракції.

У партії "Голос" заявляють, що лист народних депутатів, які були виключені з рядів політичної партії "не має жодної юридичної сили, є грубим порушенням законодавства і спрямований виключно на відволікання уваги від ганебних рішень депутатів так званої групи "Справедливість".

У заяві "Голосу" зазначається, що згідно з положенням про депутатську фракцію у Верховній Раді дев’ятого скликання, рішення про висловлення недовіри голові фракції приймається не менше ніж двома третинами голосів від складу фракції, що становить 14 голосів народних депутатів.

Ані фракція "Голос" у парламенті, ані Політрада партії не ухвалювала рішення про висловлення недовіри та звільнення Железняка з посади голови фракції. Ярослав Железняк залишається головою фракції у Верховній Раді, а заступником голови фракції — Роман Костенко, - зазначають у партії.

У "Голосі" звинуватили "Справедливість" у "невдалому виторговуванні посади голови фракції "Голос".

Сам Ярослав Железняк на брифінгу в парламенті заявив, що зачитання спікером листа не має жодних юридичних наслідків.

Чи може Голова парламенту одноосібно прийняти рішення змінити керівництво фракції? Ні. І Регламент Верховної Ради, і закон про статус депутатів передбачає, що фракція керується своїм положенням. Це положення є, воно зафіксовано регламентним комітетом. Більше того, є навіть відповідний лист регламентного комітету щодо цього від 22 липня 2021 року. Все інше - це намагання колег якось захопити керівництво у фракції політичної партії "Голос", з якої вони були з ганьбою виключені ще з'їздом, - сказав він.

Окрім того, Железняк заявив, що 11 депутатів, які проголосували за його звільнення, підробили протоколи фракції.


Контекст. Один із медійних лідерів "Голосу" Сергій Притула покинув ряди партії, так само як до нього це зробив Святослав Вакарчук. Потім депутати почали розповідати про невдоволення керівництвом політсили, заявивши, що Кіра Рудик узурпувала владу та одноосібно розпоряджається партійними коштами.

Раніше в інтерв’ю для Парламент.UA депутатка Ольга Стефанишина розповіла, як щодо нардепів, які висловлюють незгоду з діями керівництва політсили, вживають ряд заходів. Наприклад, забороняють партійному фотографу знімати цих депутатів, блокують їм записи на ефірах телеканалів та виступи у преспоінті парламенту.

16 червня десять депутатів з фракції "Голосу" заявили про розкол у фракції та про створення окремого об'єднання "Справедливість". До нього увійшли Соломія Бобровська, Галина Васильченко, Юлія Клименко, Роман Лозинський, Наталя Піпа, Ольга Стефанишина, Олександра Устінова, Володимир Цабаль, Андрій Шараськін, Ярослав Юрчишин.

У липні Стефанишина заявляла, що фракція "Голос" на своєму засіданні звільнила народного депутата Ярослава Железняка з посади керівника. Сам Железняк заявив тоді, що це рішення не може вважатися ухваленим згідно з регламентом Ради та Положенням про фракцію, оскільки за його відставку потрібно назбирати 14 голосів.

Чому партія розкололась, читайте у нашому матеріалі: В "Голосі" триває війна: нардеп розповів про те, як Бог забрав у Кіри Рудик розум.

Читайте також

1