Наступник Авакова: хто голосував за Монастирського та звідки він узявся

Що пообіцяв новопризначений міністр внутрішніх справ та чим займався до цього
Ексклюзив
Наступник Авакова: хто голосував за Монастирського та звідки він узявся
Новопризначений міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський (Фото: УНІАН)
16 Липня 2021, 19:16
читать на русском

Парламент призначив новим міністром внутрішніх справ нардепа від "Слуги народу", який до цього очолював парламентський комітет з питань правоохоронної діяльності, Дениса Монастирського. Що обіцяв новопризначений міністр, чим займався до свого призначення та чи всі нардепи підтримали кадрові зміни в МВС з’ясовував Парламент.UA.

Як парламент голосував за нового очільник МВС

Про те, що Монастирський має замінити Арсена Авакова на посаді міністра внутрішніх справ стало відомо 13 липня, коли Аваков написав заяву на звільнення за власним бажанням. Тоді Монастирський розповів, що таку пропозицію йому зробив особисто президент Володимир Зеленський і він погодився.

Я вирішив пожертвувати собою і стати міністром, - заявив Монастирський.

Перед розглядом кандидатури очільника МВС у сесійній залі Денис Монастирський заявив про конфлікт інтересів і додав, що відтак не голосуватиме за призначення. Окрім того, він не виступав як голова правоохоронного комітету, адже в такому разі довелося б обговорювати призначення самого себе.

Денис Монастирський (фото: УНІАН)

Під час же свого виступу як кандидата на посаду в уряді спершу подякував президентові Зеленському за довіру та наголосив, що був у його команді останні два роки.

Одним зі своїх пріоритетів на посаді міністра внутрішніх справ назвав питання соціальних прав поліціянтів і збільшення їхніх зарплат.

Головним моїм пріоритетом на посаді міністра буде безпека громадян, держави і збільшення довіри суспільства до правоохоронних органів. Хочу звернутися до поліцейських і висловити свою повагу. Я поважаю всіх вас, хто має офіцерську честь і гідність. Але я буду нещадно боротися з тими, хто всупереч присязі використовує свої повноваження для власного збагачення і порушує права людей, — відзначив Монастирський.

Також додав, що зосередиться на боротьбі з організованою злочинністю; притягненні до відповідальності порушників, незалежно від їхніх посад; налагодженні відносин між поліцією, громадою та місцевою владою; безпеці дорожнього руху; цифровізації роботи МВС та боротьбі з наркотиками, захисті держкордону – зокрема, "будівництві сучасного ефективно-облаштованого кордону по всьому периметру держави"; впровадженні добровільного страхування майна від пожеж та навіть зміцненні "внутрішньої стійкості і обороні країни, поверненні Криму та Донбасу". Словом - планує опікуватися усім.

В частині парламентського засідання, де нардепи мали ставити кандидату у міністри свої питання, переважно звучали слова подяки та захоплення Монастирським. А нардеп від "слуг народу" Владлен Неклюдов у своєму виступі навіть відзначив, що Монастирський - "має витримку ягуара перед стрибком" і  "справжній чесний воїн". Хоча й кілька нардепів від опозиційних фракцій ставили критичні питання.

В результаті за його призначення на посаду очільника МВС проголосували 271 нардепів. Хоча результат цього голосування був очевидним від початку, навіть зважаючи на анонс засідання з телеграму Верховної Ради, де відверто вказали, що парламент має не просто розглянути кандидатуру Монастирського, а саме призначити його.

Однак відзначу, за призначення Дениса Монастирського голосували переважно "слуги народу" та частково нардепи з груп "За майбутнє", "Довіра" та позафракційних. Натомість "Опозиційна платформа - За життя", "Батьківщина", "Голос" та "Європейська солідарність" не дали жодного голосу.

Ми є фракцією опозиційною. Тож разом з "Європейською солідарністю" не голосуємо за кадрові призначення. За Ляшка ми також не голосували, - пояснив голова фракції "Голосу" Ярослав Железняк.

Схожу позицію висловили у коментарі Парламент.UA в "Європейській солідарності".

"Європейська солідарність" єдина справжня опозиція, яка не несе відповідальності за бюджет уряду Зеленського і за кадрові питання. Відтак ми не несемо відповідальності за цей уряд сексистів, расистів, непрофесіоналів та людей без прізвищ, бо вони постійно міняються, - заявила співголова фракції "Європейської солідарності" Ірина Геращенко.

Давид Арахамія

Давид Арахамія (фото: УНІАН)

Своєю чергою коментуючи призначення Монастирського лідер фракції "Слуги народу" Давид Арахамія відзначив, вважає, що "нова кров завжди здатна принести хороші зміни". Загалом же наголосив, що новоспечений міністр внутрішніх справ має пів року, аби показати перші результати на посаді. Також Арахамія нагадав, що усі міністри мають домовленість із президентом: якщо їхня робота буде незадовільною, вони мають подати заяву на звільнення одразу після відповідного прохання з Банкової. Окрім того, за словами Арахамії, Монастирському під силу змінити МВС.

По-перше, він глава відповідного комітету. І, знаєте, за час його керівництва ще не сталося жодного скандалу, він вміє знаходити спільну мову з людьми. По-друге, за необхідності Денис Монастирський може бути і жорстким. І це для МВС, де більшість людей військові, — важлива риса. По-третє, він розуміє, як інституційно слід чинити в цьому міністерстві, — пояснив Арахамія.

Серед ймовірних трансформацій Арахамія назвав відокремлення Держприкордонслужби та Нацгвардії в окремі структури, аби знизити навантаження на одне профільне міністерство.

Читайте також

Чим раніше займався Денис Монастирський

За освітою новопризначений міністр внутрішніх справ Денис Монастирський юрист. До обрання нардепом від "Слуги народу" та головування у комітеті з правоохоронної діяльності він викладав у Хмельницькому університеті управління та права та працював юристом у приватних компаніях.

Монастирський

Денис Монастирський (Фото: УНІАН)

А також у 2016-2019 роках був експертом в Інституті майбутнього, серед засновників якого заступник Авакова Антон Геращенко, а також був його помічником за депутатства Геращенка у парламенті 8-го скликання.

Тож не дивно, що напередодні в ефірі одного з телеканалів Антон Геращенко назвав призначення Монастирського в МВС - одним із найкращих виборів президента Зеленського,

Денис Монастирський – високоінтелектуальна, грамотна, підготовлена людина, він працює вже 2 роки керівником комітету з питань правоохоронної діяльності, він знає все керівництво правоохоронних органів країни, - наголосив Геращенко.