Міністр усіх справ: 7 скандальних років Авакова

Як починав та чим запам'ятався українцям Арсен Аваков за сім років на посаді "головного" міністра
Ексклюзив
Міністр усіх справ: 7 скандальних років Авакова
Фото: УНІАН
15 Липня 2021, 20:09
читать на русском

Сім років у кріслі міністра внутрішніх справ Арсена Авакова завершилися заявою про звільнення за власним бажанням із загадкових причин. Парламентарі сьогодні у сесійній залі офіційно відправили його у відставку з оплесками. Хто з нардепів не хотів прощатися з Арсеном Борисовичем, чим запам’яталися роки його міністерства, найскандальніші справи та курйози пригадали в Парламент.UA.

Як Авакова у відставку відправляли

Офіційна інформація від міністерства внутрішніх справ про відставку Арсена Авакова з посади з’явилася 13 липня. Окрім тривіального канцелярського прохання звільнити заява містила приписку від руки Авакова: "Честь маю!".

аваков заява

(Фото: МВС)

Відповідно до частини першої статті 18 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" подав заяву про відставку з посади Міністра внутрішніх справ. Дякую команді МВС за роки спільної праці. Дякую кожному офіцеру, рядовому і службовцю. Маю честь! – процитували у пресслужбі МВС Авакова.

Своєю чергою нардепка від "Слуги народу" Ірина Верещук припустила, що написати заяву про відставку Авакова міг попросити сам Зеленський.

Як ви пам'ятаєте, коли ми голосували за призначення Арсена Борисовича, це були гарантії саме пана Зеленського. Я думаю, що у них теж є домовленість, якщо пан президент попросить написати таку заяву, то пан Аваков напише її, хоче того чи ні, - заявила Верещук.

Своєю чергою голова фракції монобільшості Давид Арахамія тоді ж наголосив, що з Аваковим в уряді розстаються мирно, "без каменів за пазухою" і єдина причина відставки – власне бажання Авакова. Втім Арахамія так і не відповів на питання преси про те, чи пов'язана відставка Авакова зі справою про вбивство журналіста Павла Шеремета та про те, як саме він оцінює роботу міністра.

Натомість він додав, що чутки про те що Аваков стане прем’єром замість Дениса Шмигаля чи мером Харкова не відповідають дійсності.

Авакова прем'єром не призначать… Про його плани йти у Харків теж не чув, - відзначив Давид Арахамія.

А вже сьогодні, голова партії "Слуг народу" Олександр Корнієнко навпаки заявив, що Арсен Аваков цілком може стати очільником Харкова. Та додав, що кращого варіанта для Харкова не бачить.

Бо це була б остаточна крапка в питанні, чи Харків "русский город", якесь там малоросійське місто, а це була б остаточна крапка, що це українське місто, що там українська патріотична влада, що там людина, яка точно за 10 років жодної підстави не дала сумніватися в його патріотичності, - заявив Корнієнко.

Також відзначу що Арсен Борисович, не зраджуючи власним традиціям не відвідування засідань парламентських комітетів, не з’явився у Раді навіть на свою відставку, як інші міністри, та відповідно не звітував про стан справ у міністерстві, перш ніж його залишити.

Зрештою нардепи таки "дали вольну" Авакову, за його відставку віддали 291 голос. Примітним є те, що фракції "Батьківщина" та "Опозиційна платформа - За життя" не дали жодного голосу за постанову про звільнення Авакова.

В "ОПЗЖ" свою позицію пояснили тим, що не підтримують жодних кадрових рішень.

З нами ніхто не радився - ми не беремо участь у кадрових питаннях, за рідкісним винятком, - заявив співголова фракції "ОПЗЖ" Юрій Бойко у коментарі журналісту Парламент.UA.

Таку ж позицію висловила і лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко напередодні.

Ми не брали участі в голосуванні за відставку жодного міністра, тому що ми не формували цей уряд, а тому абсолютно не несемо відповідальність за наслідки його роботи. Як і раніше, ні за які відставки ми голосувати не будемо, - розповіла Тимошенко.

В результаті після голосування спікер парламенту Дмитро Разумков запропонував подякувати Авакову "за всі ті роки, які він працював на користь власної держави". Нардепи підвелися і активно плескали Арсену Борисовичу, попри те, що він так і не вшанував їх своєю присутністю.

Натомість після голосування Аваков опублікував пост з коротким коментарем щодо своєї відставки, який можна трактувати як завгодно.

Замінити Авакова на посаді очільника МВС має чинний голова парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, який напередодні розповів, що таку пропозицію йому зробив особисто президент Володимир Зеленський і він погодився.

Я вирішив пожертвувати собою і стати міністром, - заявив Монастирський.

Чим запам’ятався Аваков на посаді очільника МВС

У міністерське крісло Арсен Борисович потрапив після "Революції гідності" у 2014 році та вмостився там настільки ретельно, що протримався там найдовше з усіх міністрів незалежної України - понад 7 років. Хоча до цього не мав досвіду роботи у правоохоронних органах, натомість встиг побути депутатом, пройшовши в парламент у 2012 році під знаменами "Батьківщини".

Також за часів Авакова у 2015-ому створили Національну поліцію, яка замінила Міліцію. Також реформували патрульну службу та розформували Дорожню автомобільну інспекцію. Хоча в результаті всіх реформ більшість старих кадрів так і залишилися на своїх посадах, пройшовши переатестацію, або поновившись на посадах через суд.

Справа про "рюкзаки Авакова"

Ще українці добре запам’ятали гучний скандал у 2017 році із "рюкзаками Авакова". Тоді його сина, Олександра Авакова, підозрювали у розтраті понад 16 мільйонів гривень бюджетних коштів під час закупівель рюкзаків для потреб АТО на Донбасі. Арсен Борисович усі звинувачення на адресу "молодшого" відкидав. Зрештою справу розглядали впродовж року, а потім закрили. Адже в результаті провину на себе взяв інший підозрюваний у цій справі — підприємець Володимир Литвин.

Вбивство 5-річного Кирила Тлявова

Також ім’я вже ексміністра Авакова пов’язане із низкою скандальних справ, де фігурують правоохоронці - зокрема вбивство 5-річного Кирила Тлявова у червні 2019-ого у Переяславі-Хмельницькому. Коли поліціянти на підпитку стріляли у своєму дворі по бляшанках та поцілили хлопчикові у голову. Один з обвинувачених експоліціянтів досі перебуває під вартою без визначення розміру застави. Двох інших звільнили з-під варти після внесення застави ще торік.

Окрім того, неповнолітній син одного з поліцейських, який також брав участь у "розвагах" нині перебуває під особистим зобов’язанням - наглядом матері. Суди у цій справі досі тягнуться.

Зґвалтування у Кагарлику

Ще одна скандальна справа - зґвалтування та катування у Кагарлицькому відділку поліції. У травні торік поліціянти Микола Кузів та Сергій Сулима привезли жінку до відділку начебто на допит як свідка вночі. Натомість знущалися з неї, погрожували та кілька разів зґвалтували. Ще одного чоловіка також катували, зламали йому ніс та ребра. Підозрюваних відправили під варту, судовий розгляд досі триває. Окрім того, сумнозвісний Кагарлицький відділок поліції пообіцяли розформувати повністю та набрати туди нових правоохоронців.
Однак в результаті переатестації більшість поліціянтів зберегли свої посади, лише дев’ятьох звільнили.

Вбивство журналіста Павла Шеремета

І чиненайрезонансніша справа - вбивство журналіста Павла Шеремета у центрі Києва у липні 2016 року. У грудні 2019 Арсен Аваков заявив що підозрюваних у справі затримали та оголосили їм підозри. На спеціальній пресконференції розповіли, що ними стали лікарка і волонтерка Юлія Кузьменко, медсестра парашутно-десантного батальйону Яна Дугарь і військовослужбовець Андрій Антоненко відомий як "Ріфмайтер". На цю пресконференцію прийшов підтримати старання поліціянтів на запрошення Авакова президент Володимир Зеленський.

В результаті попри те що суди у справі тривають, Яну Дугарь звільнили з-під варти у травні 2020 року, а серпні того ж року відпустили з-під варти під цілодобовий домашній арешт Юлію Кузьменко. А у квітні цьогоріч звільнили з-під варти Андрія Антоненка.

Також під час своєї пресконференції до другої річниці президентства Володимир Зеленський розповів, що переписується з однією з підозрюваних у справі Яною Дугарь.

Вибачте, що це так прозвучить, та якби я на 100% вірив, що ця дівчина, Яна Дугарь, має стосунок до вбивства, я б не листувався з нею. Я не знаю, хто вбивця. Якби знав — я б усе зробив, навіть те, що поза законом, аби тільки їх відправити до в'язниці.

Чи може міністр внутрішніх справ Арсен Аваков залишитися в тому разі, якщо їх засудили незаконно? Ні. Це складне питання. Він це знає, і всі ми розуміємо складність цього процесу, - заявив гарант тоді.

Саме з цією справою деякі ЗМІ пов’язують відставку Арсена Авакова, однак ніхто з політиків, ні сам Арсен Борисович цю версію так і не прокоментували. Також нагадаю, що рівно за тиждень 20 липня буде п’ята річниця загибелі журналіста Павла Шеремета.

Кумедні ситуації з ексміністром Аваковим

Втім запам’ятався Арсен Борисович українцям і кумедними історіями. Зокрема, у 2015 році сталася публічна сварка Авакова з тодішнім главою Одещини Міхеїлом Саакашвілі. Тоді на засіданні Національної ради реформ Саакашвілі назвав Авакова злодієм, а той передражнив його кривлянням"Бе-бе-бе-бе-бе", яке стало вже іконічним мемом вітчизняних соцмереж.

А цьогоріч у інтерв’ю з Наталею Мосейчук він вимовив, ще одну фразу, що породила цілу прірву гострих коментарів у соцмережах та кумедних картинок. На запитання чи знає він що його називають чортом відповів своїм питанням.

А може Аваков – ангел, тому що терпить це все? Зокрема і таке ставлення. Бо у мене така робота, що іноді потрібно бути твердим, а іноді – людяним, але часто – жорстким, - поцікавився Арсен Борисович.

Також збентежила українців позиція поліції після акції під Офісом президента, коли мітингарі обмалювали двері установи. Тоді заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що поліціянти стояли та дивилися як протестувальники обмальовують будівлю, аби ті не "досягли своєї мети - кровопролиття під відеокамерами з подальшими закликами до повалення законно обраної влади".

Акція на підтримку Стерненка під Офісом президента (Фото: Парламент.UA)

1