Перестановки "Слуги Народу": хто, коли і чому замінить Корнієнка

Чи справді Олена Шуляк стане головою "Слуги Народу" та до чого тут майбутні парламентські вибори
Ексклюзив
Перестановки "Слуги Народу": хто, коли і чому замінить Корнієнка
“Слуга народу” (Фото: Фейсбук)
9 Листопада 2021, 17:30
читать на русском

8 листопада перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко оголосив про те, що складає повноваження голови партії "Слуга Народу". Парламент.UA розібрався, чому Корнієнко більше не хоче очолювати найбільшу парламентську партію, хто його може замінити та чи вплине це на розвиток і політику самої "Слуги Народу".

Чому Корнієнко "йде"

Як повідомив сам політик, головною причиною скласти повноваження голови партії стало те, що він хоче зосередитись на парламентській роботі.

Я хотів би сконцентруватися на роботі у Верховній Раді, продовженні парламентських реформ, на які мене делегувала партія, президент та український народ. Тому я ухвалив рішення звернутися до з'їзду політичної партії "Слуга народу" із заявою про складання повноважень голови політичної партії, - зазначив Корнієнко.

Ще 19 жовтня Верховна Рада обрала Олександра Корнієнка першим заступником голови Верховної Ради, одразу після того, як попереднього голову Дмитра Разумкова замінили на Руслана Стефанчука. Українське законодавство не зобов'язує членів президії Верховної Ради бути позапартійними та не забороняє очолювати ці партії, проте за власним бажанням відмовлятись від партійної роботи, звісно ж, можна, що і зробив Корнієнко.

Якщо перший заступник голови ВРУ є представником певної партії то він не зможе однаково ставитись і до представників своєї політичної сили, і до усіх інших. Будучи головою партії він буде прислухатись в першу чергу до представників своєї партії. Хоча навіть формально переставши бути головою партії, він не перестане бути представником "слуг народу" фактично, але розмов про конфлікт інтересів буде значно менше. Тому з юридичної точки зору - це правильний крок, попри те, що поєднання посад справді не заборонено законодавством, - пояснив для Парламент.UA політолог Микола Спірідонов.

Водночас експерт зазначив, що ще кілька днів тому Корнієнко планував залишатись і головою партії, і першим заступником голови ВРУ.

Він планував поєднувати ці посади. Очевидно, що рішення "піти" з посади ухвалював не особисто Корнієнко, а партія з інших причин. "Слуга Народу" стає на передвиборчі рейки, адже до чергових парламентських виборів, згідно з Конституцією, залишається менше двох років. Завдання "слуг народу" зараз - зупинити падіння рейтингів, чим будуть займатись менеджери цієї політичної сили, тому партія хоче показати відносно "нові обличчя" - сказав Спірідонов.

Хто і коли замінить Корнієнка

Попри те, що Олександр Корнієнко оголосив про складення повноважень, наразі він залишається головою "Слуги Народу": так буде до моменту, коли з'їзд партії офіційно проголосує "за" чи "проти" відповідної партійної ротації. З'їзд "слуг" запланований на середину листопада.

В інформаційному полі наразі з'явилось лише два прізвища ймовірних наступників Корнієнка: чинний голова парламентської фракції "слуг" Давид Арахамія та народна депутатка, яка потрапила до Верховної Ради під 13 номер у списку "Слуги Народу" Олена Шуляк.

Давид Арахамія ще розглядається як голова партії: стовідсоткового рішення наразі немає. Якщо головою стане Арахамія - сенсації не буде. Олену Шуляк насамперед розглядають тому, що вона жінка - це може дати додаткові бали під час виборів. Але не зовсім зрозуміло, що вона буде робити на посаді, адже вона ноунейм. Припускаю, що Шуляк може бути номінальним керівником, таким собі обличчям цієї політичної сили, а керувати партією будуть інші люди. Тим паче не секрет, що фактичним керівником партії є президент України Володимир Зеленський і його Офіс, - зазначив Спірідонов.

Олена Шуляк Фото: https://www.facebook.com/ShuliakOlena/photos/644332320288726

На думку політолога, головою партії може стати будь-яка керована з Офісу президента особа. В  цьому переліку наразі перебуває і Микола Тищенко, якого, щоправда, навряд оберуть, адже його прізвище фігурує у багатьох публічних скандалах. Не виключно, що можуть розглядати кандидатуру голови антикорупційного комітету "слуги" Анастасії Радіної.

Ймовірність того, що партію очолить жінка, дуже велика, але не гарантовано, що це буде саме пані Шуляк. Її прізвище вкинули до медійного простору, аби почати обговорення. Жодних офіційних заяв щодо її кандидатури наразі немає. Якщо на пані Шуляк знайдуть компромат, то на горизонті може з'явитись інший кандидат, - наголосив Спірідонов.

Як зміна голови партії позначиться на політиці та розвитку "Слуги Народу"

Суттєвих змін у структурі самої партії навряд варто очікувати, а ось підходи до публічного позиціювання політичної сили неодмінно будуть: чим ближче до виборів, тим більше змін.

З точки зору ідеології партія дуже "коливалась": вони оголошували, що вони центристи, потім, що лібертаріанці, а ближче до виборів, швидше за все похиляться "вліво" - в сторону популізму, адже знадобиться підтримка соціально незахищених верств населення. Офіційно про хитання "уліво" вони не оголосять, але будуть орієнтуватись на голоси саме соціально незахищеного прошарку українців, - пояснив Спірідонов.

Крім того, цікавою буде зміна керівників місцевих ланок партії, яка також неодмінно відбуватиметься після зміни голови "Слуги Народу". Саме керівники на місцях працюють з населенням, а відтак саме на них покладатиметься найбільший пласт роботи з виборцями.

Поступова ротація керівництва "Слуга Народу" - це закономірне продовження цьогорічної осінньої ротації кадрів. Ми вже спостерігали за зміною керівництва Верховної Ради, далі настала черга Кабміну - керівники силових міністерств країни минулого тижня також змінили прізвища. Тепер настала черга перестановок всередині "Слуги Народу". Не виключено, що до нового року нас очікують нові сюрпризи, звільнення та призначення, за якими Парламент.UA пильно стежитиме.

1