Разумков розуміє, що його дні на посаді голови парламенту спливають - політолог

Ігор Чаленко

політолог

Разумков розуміє, що його дні на посаді голови парламенту спливають - політолог
Дмитро Разумков (фото: rada.gov.ua)
30 Вересня 2021, 14:11
читать на русском
"Слуги народу" можуть спробувати позбавити спікера мандата, якщо він піде в активну опозицію

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія запросив підписні листи для відсторонення Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради. Своєю чергою Разумков відзначив, що депутати отримають необхідні документи вже сьогодні та побажав "слугам народу" "продуктивної роботи у Трускавці". Про те чи дійсно спікера парламенту зможуть відправити у відставку, як швидко це може статися та яке політичне майбутнє у Разумкова Парламент.UA поспілкувався з політологом, головою Центру аналізу та стратегій Ігорем Чаленком. 

Чому Разумкова хочуть відправити у відставку

Насправді момент отримання підписних листів наближали обидві сторони. Згадаймо лише відомий телеефір, де Арахамія з Разумковим та Стефанчуком активно сварилися.

Хоча насправді річ не в ньому, останньою краплею стала абсолютно незрозуміла ситуація навколо підписання закону про олігархів. Спершу з'являється інформація, що нібито Дмитро Разумков на нараді голів фракцій сказав, що він не підпише цей закон. Наступного дня в ефірі одного з телеканалів він вже говорить, що підпише, однак коректну версію закону, де буде врахована його правка, тобто версію, що міститиме елемент колізії. Аби президент Зеленський потім наклав вето і повернув закон в парламент. Зрозуміло, що з репутаційної точки зору президентові накладати вето на закон про деолігархізацію - це абсурд.

Тож думаю цей момент і став точкою неповернення. Можливо, якби Разумков просто підписав той варіант, який нібито вже було узгоджено з відкоригованою стенограмою, можливо зараз би й не було запиту від Арахамії щодо тих підписних листів.

Голова ВРУ Дмитро Разумков та президент України Володимир Зеленський

Голова ВРУ Дмитро Разумков та президент України Володимир Зеленський (Фото: УНІАН)

Чи залишить Разумков посаду голови парламенту

Цілком прогнозовано, що наступного тижня ми матимемо зміни у керівництві парламенту.

Думаю ці підписні листи запустять просто у великій залі в Трускавці, де сидітимуть всі народні депутати і ми в результаті побачимо не лише 150 підписів. Це буде своєрідний тиск на депутатів "Слуги народу", аби підписалося якнайбільше, можливо навіть 226 плюс. Щоб коли буде голосування за відставку Разумкова, депутати, які підписалися в цих листах, голосували "за". Хочуть вони чи не хочуть.

Таким показовим голосуванням схочуть зняти Разумкова і поставити Стефанчука на його місце. Але знову ж таки питання - хто тоді посяде місце першого віцеспікера. Я так розумію, в Офісі президента поки не визначилися хто це буде.

Що буде у разі відставки Разумкова

Думаю, Разумков не має якихось ілюзій і розуміє, що його дні на посаді голови парламенту спливають, адже рішення в Офісі президента вже ухвалене.

Я консультувався з колегами щодо вірогідності сценарію, за якого "слуги" не зупиняться на відставці Разумкова з посади спікера. Не прийнявши його у свої лави назад може виникнути ситуація, яка дозволить "слугам народу" через з’їзд та ЦВК позбавити Разумкова мандату. Тобто може статися так, що Разумков опиниться поза парламентом.

Раніше ми вже мали ситуації, коли для цього використовували 81 статтю Конституції. Я бачу таку вірогідність, якщо Разумков піде в активну опозицію до Офісу президента і монокоаліції. Але це дійсно питання кулуарних домовленостей.

Наскільки я чув, на сьогодні у Разумкова є можливості як мінімум очолити нову депутатську групу. Для створення депутатської групи треба щонайменше 16 нардепів, це абсолютно реалістично. Група Разумкова у слузі народу так само налічує 15 нардепів, хоча можливо вони й не вийдуть з фракції, аби не втратити мандати. Але цілком можливо зібрати необхідну кількість нардепів з чинних депутатських груп та позафракційних.

А щодо його партійного будівництва - це залежатиме від ймовірності парламентських виборів у наступному році. Як тільки стане зрозуміло, що вони відбудуться - думаю, він це використає у своїй партійній діяльності.

Він на посаді голови парламенту активно об’їздив регіони, особливо південь країни, де очевидно проводилися перемови з місцевими елітами з перспективою подальшого партійного будівництва.

Читайте також