Ікони, гроші та стволи: що задекларували посадовці за минулий рік

Судячи з декларацій нардепів, за "тяжкий" минулий рік зубожіння їх не торкнулося
Ексклюзив
Ікони, гроші та стволи: що задекларували посадовці за минулий рік
Засідання Верховної Ради (Фото: УНІАН)
21 Квітня 2021, 20:25
читать на русском

Цьогоріч народні обранці традиційно змушені були подавати свої електронні декларації. І попри намагання Конституційного суду перервати таку "традицію", позбавивши НАЗК повноважень перевіряти статки посадовців, е-декларування таки повернулося в життя обранців народу. Про статки нардепів, коштовності, автівки, квартири та ряд дивакуватих речей з декларацій можновладців з'ясував Парламент. UA.

Депутати декларували мішки валюти та криптовалюти

Кампанія з декларування за 2020 рік для народних депутатів та інших посадовців завершилася 1 квітня. І після перегляду декларацій нардепів перше що одразу впадає в око - це мільйонні суми готівки.

Справжнім чемпіоном за кількістю задекларованої готівки серед парламентарів став лідер "Європейської солідарності", п’ятий президент Петро Порошенко. У своїй "домашній скарбничці" він має 51,2 мільйона доларів та 423,3 мільйона гривень готівкою. Загальна сума готівки, яку Порошенко задекларував за минулий рік у гривневому еквіваленті - 1,8 мільярдів.

Порошенко

Петро Порошенко у сесійній залі парламенту (Фото: УНІАН)

Наступний після "сивочолого гетьмана" за кількістю зареєстрованої готівки нардеп від "Опозиційної платформи - За життя" Вадим Столар. У нього під подушкою - близько 325,7 мільйонів гривень

Лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко намагається не відставати і задекларувала майже 5,5 мільйонів доларів готівки, тобто близько 169,5 мільйонів гривень.

Своєю чергою "нові обличчя" фракції монобільших за рік збільшили кількість готівки на 59 мільйонів гривень, підрахували в Комітеті виборців України. Лідером серед "слуг народу" за кількістю готівки став нардеп Олег Воронько - у нього понад 139,5 мільйонів гривень. А голова фракції Давид Арахамія задекларував понад 33,7 мільйонів гривень.

Окрім готівки українські посадовці за минулий рік ще й масово декларували криптовалюту. За даними сервісу OpenDataBot, загалом задекларували 46 351 біткоїнів, що складає понад 70 мільярдів гривень. Цікаво те, що біткоїни з’явилися в деклараціях понад 600 посадовців, однак більшість з них - представники місцевої влади.

Лідером за кількістю задекларованої криптовалюти став депутат Дніпровської міської ради минулого скликання від партії "Самопоміч" та місцевий бізнесмен В'ячеслав Мішалов. Він вказав, що має 18 тисяч біткоїнів, що складає близько 1 мільярда доларів.

Серед народних депутатів цікавістю до біткоїнів відзначилася колишня нардепка від "Слуги народу" Анна Скороход - у неї їх 162, тобто на суму понад 8 мільйонів доларів.

Читайте також

Машини, будинки, ордени, ікони та коштовності в деклараціях можновладців

Однак не готівкою єдиною. Народні обранці за останній рік і майном розжилися. Хоча точніше зробили це не вони самі, якщо вірити деклараціям, а їхні дружини. Наприклад, жінка любителя карантинних вечірок Миколи Тищенка придбала Mercedes-Benz E400 за 1,3 мільйони гривень.

Тищенко

Микола Тищенко з дружиною Аллою Барановською (Фото: instagram/nikolaytyshchenko)

А жона "слуги" Юрія Корявченкова, відомого як Юзік з "95 кварталу", витратила 2 мільйони гривень на Toyota Land Cruiser. Дружина голови фракції "Слуги Народу" Давида Арахамії придбала Mercedes-Benz за 1,6 мільйона гривень та ще й квадроцикл вартістю 972 тисяч гривень на додачу.

А от Юлія Володимирівна за всі роки у Верховній Раді так і не придбала власного авта. І хоча у її декларації вказані три автівки: Audi А8, придбана за 1,6 мільйонів гривень, Toyota Land Cruiser за 2,4 мільйона гривень і ГАЗ 14 "Чайка" за 79 тисяч гривень - усі вони належать її чоловікові.
Сама ж Юлія Володимирівна на роботу до парламенту приїздить на Мерседесі. За даними журналістів-розслідувачів орендує ж автівку для Леді Ю партія "Батьківщина" за понад мільйон гривень на рік коштів, отриманих з держбюджету.

Тимошенко

Юлія Тимошенко у Верховній Раді (Фото: УНІАН)

Також Тимошенко задекларувала житловий будинок площею 588 кв. м в Козині на Київщині, який орендує, а також кілька земельних ділянок в праві користування. А от без чого Юлія Володимирівна точно не може обійтися так це без прикрас: сережки з перлами і дорогоцінними каменями, кільця з дорогоцінними каменями, підвіска і намиста.
Також вона одержала 148,3 млн грн компенсації шкоди, заподіяної політичними репресіями 2011-2014 років (отримано в США на стадії досудового врегулювання).

Рабінович

Вадим Рабінович та Вадим Новинський у Верховній Раді (Фото: УНІАН)

Судячи з декларації співголови "ОПЗЖ" Вадима Рабіновича у його власності так і не з’явилося нерухомості, як і в Тимошенко автівки. Натомість дружина та син володіють трьома будинками та земельними ділянками, садовим будинком та квартирою в Києві. Однак за минулий рік у Рабіновича з'явилися боргові цінні папери номінальною вартістю 28,3 тисяч гривень. Окрім того, він задекларував як цінне рухоме майно два ордени. Один від Української православної церкви Київського патріархату - орден Андрія Первозванного, а інший від Української православної церкви Московського патріархату – "За примноження добра на землі".

Співголова фракції "Європейської солідарності" Ірина Геращенко задекларувала 2 картини сучасного українського мистецтва, годинник з коштовним камінням Piaget, підвіску, каблучку, сережки, кулон і брошку Chopard. На роботу Ірина їздить на Lexus 2015 року випуску. А також, судячи з декларації, отримує недешеві презенти. Депутатка задекларувала подарунок у негрошовій формі на суму 2 мільйони гривень.

Нардеп від "Опозиційної платформи - За життя" та голова комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич задекларував 1 мільйон 632 тисячі гривень доходів, більшу частину прибутку він отримав від продажу нерухомості. Окрім того, у свої декларації він вказав ікону "Пряжевська Пресвята Богородиця", яку придбав торік за 250 тисяч гривень.
Згідно з декларацією, Нестор Іванович тяжіє до колекціонування старовини. Зокрема у нього є 51 старовинна ікона, 71 старовинна книга, 121 предмет з колекції старовинного фарфору, 438 одиниць колекції геральдики. Окрім того, у його декларації 156 одиниць вогнепальної зброї та 568 холодної зброї.

А от у голови партії "Слуга народу" Олександра Корнієнка інші "цінності". Окрім грошей та майна він задекларував свої авторські права на пісні гурту "2Саша". Зокрема йому належать 50% авторських прав на пісні, інша половина належать іншому нардепові від "Слуги народу" Олександрові Санченку.

Чималі статки задекларувала й колежанка Корнієнка, яку він назвав "корабельною сосною", голова миколаївських "слуг народу"  Тетяна Домбровська. У її декларації у розділі "Цінне рухоме майно" задекларовані 4 мисливські рушниці та карабіни, 7 пар наручних годинників, 4 антикварні ікони, 14 найменувань ювелірних виробів з чорного, білого та жовтого золота з діамантами, електронні гітари та акустичні системи, колекція банківських монет та 100 пасхальних яєць.

Піклується про святе й заступник голови Конституційного Суду Сергій Головатий. Він задекларував Свято-Покровську церкву Української православної церкви Київського патріархату на Черкащині. Вперше храм з'явився у його декларації ще у 2017 році. Однак і про більш приземлені речі Головатий не забуває. У його декларації також є будинок і чотири земельні ділянки на Київщині, дві квартири в Києві і 50% права власності на житловий будинок у Смілі Черкаської області.

"Живе" цінне майно у деклараціях чиновників

Після того як здавалося б уже нічого у деклараціях українських можновладців не може здивувати, натрапляєш на звітність депутата Харківської міської ради від "ОПЗЖ" Джавіда Саіда. У розділі "Цінне рухоме майно" він вказав африканського лева, якого придбав у 2017 році. Скільки довелося викласти за тварину не вказав, втім відзначив, що звір чипований. Як з’ясувалося депутат часто демонстрував свого улюбленця у соцмережах.

(Фото: instagram.com/0001_im)

Відзначився своїми коштовними "золотими" рибками депутат Дніпропетровської облради від партії "Слуга народу" Михайло Масалов, який очолює комунальне підприємство "Дніпротеплоенерго". Він задекларував коропів різних порід, вартістю майже мільйон гривень. Вказує риб у декларації він вже кілька років поспіль. Також Масалов дорожить колекцією програм футбольних матчів, вартістю 550 тисяч гривень.

Не відставала і народна обраниця від фракції "Голос" Олександра Устінова. У своїй декларації вона вказала "собаку-тапки-погризяку" "торгової марки" лабрадор, яка зветься Коді.

собака Устінової

(Фото: facebook/ustinova.alexandra)

Також депутатка вказала п’ятирічного "котика-муркотика" Жоріка. За її описом він "маленький, волохатий, тендітний. Муркотить колискові по вечорах, вранці піднімає краще за будильник, дере коробки". Щоправда, зробила це нардепка ще у 2018 році. Оцінювати їхню вартість у декларації вона не стала.

1