Апеляційний суд виправдав Стерненка за статтею про "300 гривень"

Суд визнав що "потерпілий" Щербич змінював показання
Апеляційний суд виправдав Стерненка за статтею про "300 гривень"
Сергій Стерненко з адвокатами (фото: УНІАН)
31 Травня 2021, 15:39
читать на русском

Одеський апеляційний суд 31 травня розглядав справу активіста Сергія Стерненка та Руслана Демчука у справі про "300 гривень" (розбій), зберіганні зброї та нібито  викраденні та катуванні у 2015 році місцевого депутата Сергія Щербича.

Суд на засіданні у понеділок, 31 травня, виправдав Стерненка (досьє Сергія Стерненка) за статтею 187 "про 300 грн".

По ст. 187 виправдали. Це ті самі 300 грн, за які давали 7 років з конфіскацією, - повідомили на Telegram-каналі Стерненка.

Судді визнали, що Щербич змінював показання в судах першої та другої інстанцій щодо місця, часу та обставин "злочину".

Втім, суд залишив статтю 146 по Стерненку і Демчуку. Стерненко наголосив, що "строки давності по притягненню за нею минули", а "обвинувачення ґрунтується виключно на показаннях "потерпілого", які цим же судом були визнані суперечливими".


Контекст. 23 лютого суд в Одесі призначив активісту Сергію Стерненку 7 років та 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна. Після вироку адвокати юридичної компанії "Міллер" подали заяву про застосування заходів безпеки щодо активіста Сергія Стерненка.

Із зали суду Стерненко зателефонував, за його словами, президентові Зеленському. У слухавку він подякував гарантові за вирок, на іншому кінці зв’язок майже одразу ж обірвався. Після чого Стерненко розповів, що особисто зустрічався з президентом і той обіцяв йому посаду.

Своєю чергою прессекретарка Зеленського Юлія Мендель у коментарях кільком виданням заявила, що Зеленський не отримував дзвінка від Стерненка з зали суду, а також не втручався у розслідування та нічого не пропонував активістові. Проте адвокат Стерненка Масі Наєм звинуватив Мендель у брехні та підкреслив, що пропозиція посади відбувалась при свідках.

Стерненко написав листа, у якому запевнив, що перебуває в одеському СІЗО і попросив усіх боротись до кінця та не мовчати. Також активіст не звертатиметься з проханням про помилування до Зеленського.

Читайте також

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що президент України Володимир Зеленський дізнався про вирок активісту Сергію Стерненку після засідання суду - із повідомлень у засобах масової інформації.

Своєю чергою, політолог Ігор Чаленко вважає, що у вищих ешелонах влади та правоохоронних органах очікували саме на таке рішення щодо Стерненка, яке оприлюднили в суді.

9 квітня Одеський апеляційний суд ухвалив рішення відпустити активістів Сергія Стерненка та Руслана Демчука під домашній арешт.

Читайте також наш матеріалРозплата буде та час палити суди: соцмережі вибухнули після вироку Стерненку

Читайте також