У НАБУ закликали негайно вирішити конституційну кризу в Україні

Рішення КСУ ставить під сумнів статус НАБУ як державного правоохоронного органу
У НАБУ закликали негайно вирішити конституційну кризу в Україні
НАБУ Фото: nabu.gov.ua
6 Листопада 2020, 11:28
читать на русском

Конституційна криза потребує негайного вирішення задля відновлення ефективної роботи антикорупційних органів. Про це заявили в Національному антикорупційному бюро України.

Рішення, ухвалені суддями Конституційного Суду України впродовж 2019-2020 років у питаннях боротьби з корупцією, викликають занепокоєння. Наслідками таких рішень є системне послаблення інституційної спроможності органів, покликаних викривати корупцію, та звільнення від відповідальності осіб, причетних до завдання шкоди інтересам держави в особливо великих розмірах, - йдеться у заяві НАБУ, оприлюдненій на сайті відомства.

У бюро наголошують, що КСУ своїми рішеннями позбавив Національне бюро права через суд анулювати кабальні для державних підприємств угоди, фактично декриміналізував незаконне збагачення, звільнив від відповідальності за неподання декларації.

Загалом, через такі рішення КСУ назавжди втрачено можливість відшкодувати мільярди збитків, завдані через корупцію, - йдеться у заяві.

Читайте також

Через визнання неконституційними повноважень Президента, передбачених Законом "Про НАБУ", менше ніж за півтора місяця поза правовим полем опиняться такі питання, як:

  • призначення та звільнення Директора Національного бюро,
  • здійснення незалежного аудиту інституції,
  • обрання і функціонування Ради громадського контролю при НАБУ.

Ситуація, що склалася, потребує негайного врегулювання. Однак, ми переконані, що розглядати її потрібно в більш широкому контексті, ніж врегулювання правових засад функціонування Національного бюро. Адже за нинішніх умов існує ризик того, що будь-який із антикорупційних органів може бути знищений через винесення політичних рішень Конституційним Судом, - наголосили у НАБУ.

Читайте також

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

У НАЗК вважають, що судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах.

Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради України законопроєкт, яким пропонується позбавити суддів Конституційного суду їхніх повноважень та відновити скасований ними закон про декларування.

Своєю чергою, голова Конституційного суду Олександр Тупицький вважає, що у законопроєкті "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", який президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради є ознаки конституційного перевороту в Україні.

Читайте також

1 листопада Зеленський розповів, що Конституційний суд вирішив знищити все, чого домігся Майдан.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що через кризу, яку влаштував Конституційний суд, Україну чекають серйозні проблеми у відносинах із Заходом.

Більше про ситуацію з КСУ  читайте у матеріалі Парламент.UA "Державний колапс: чим небезпечний законопроєкт Зеленського про КСУ"