У масках та через відеозв'язок: як депутати працюють на карантині

З початку епідемії на коронавірус перехворіли близько 80 народних депутатів, тобто кожний шостий народний обранець
Ексклюзив
У масках та через відеозв'язок: як депутати працюють на карантині
Верховна Рада, сесійна зала (фото: Парламент UA)
19 Листопада 2020, 16:40
читать на русском

У вівторок 17 листопада депутати Верховної Ради вирішили не проводити до кінця тижня пленарних засідань, а перейти до роботи в комітетах. Таке рішення головуюча у засіданні віцеспікерка парламенту Олена Кондратюк аргументувала стрімким зростанням захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19 серед депутатів та працівників апарату Верховної Ради.

За день до того, 16 листопада заступник голови фракції "Голосу" Ярослав Железняк повідомив, що наразі на COVID-19 хворіють 27 народних депутатів.

Варто зауважити, що раніше коронавірусну інфекцію виявили у голови парламенту Дмитра Разумкова (досьє) та його першого заступника Руслана Стефанчука.

Про те, як відбулось останнє перед “карантином” засідання ВР читайте у матеріалі “Парламент.UA”: Рада не змогла скасувати карантин вихідного дня і відтермінувати касові апарати для ФОПів

Як працюють депутати Верховної Ради

Після засідання 17 листопада народні депутати розійшлись працювати у комітетах.

Ще 30 березня парламент ухвалив зміни до Закону України “Про комітети Верховної Ради України”, які дозволили працювати у режимі відеоконференцій з будь-якої точки світу.

Згідно з інформацією на сайті парламенту, частина комітетів справді відбувається в онлайн режимі.

Засідань комітетів проводять у форматі відеоконференції за допомогою сервісу Zoom. Члени комітету реєструвалися шляхом проведення простої переклички, вмикаючи вебкамеру і голосом повідомляючи про свою присутність. Аналогічним способом депутати голосували під час розгляду поправок до законопроєктів. В народного обранця обов’язково повинна була бути ввімкнена вебкамера, і депутат/ка піднятою рукою та голосом фіксували свою позицію “за”, “проти”, чи “утримався/утрималася” після того, як їх прізвище озвучував головуючий.

Однак, частина депутатів все ж відвідують засідання у будівлі ВР.

Хто з депутатів хворіє на COVID-19

Ще на початку листопада на коронавірус захворіли голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки Олександр Завітневич, а також народна депутатка від "Слуги народу" Єлизавета Ясько.

11 листопада COVID-19 виявили у спікера Верховної Ради України Дмитра Разумкова, а вже наступного дня у його першого заступника Руслана Стефанчука.

Зараз знаходжуся вдома на самоізоляції. Почуваюся майже нормально, виконую роботу дистанційно. Сподіваюся, вірус минеться швидко та без ускладнень, - повідомив голова ВР у Facebook.

Тоді народна депутатка Євгенія Кравчук повідомила, що у фракції “Слуги народу” загалом на COVID-19 хворіють 17 депутатів.

Також 16 листопада про позитивний результат тесту повідомив депутат від ОПЗЖ Вадим Рабінович.

Загалом з початку епідемії в Україні на коронавірус перехворіли близько 80 народних депутатів, тобто кожний шостий народний обранець.

Водночас голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко (досьє), який встиг перехворіти ще у жовтні, заявив, що Верховна Рада на карантин не піде.

Як вплине відсутність засідань ВР на роботу парламенту

На засіданні 17 листопада віцеспікерка Верховної Ради Олена Кондратюк наголосила, що попри те, що депутати працюватимуть в комітетах, у разі потреби парламент збереться на позачергове засідання.

Однак на тому ж засіданні депутати не проголосували за відтермінування введення касових апаратів для ФОПів, хоча й під будівлею ВР зібрались підприємці, які вимагали ухвалення відповідного проєкту.

Крім того, відповідно до законодавства, парламент повинен до 20 листопада проголосувати за державний бюджет 2021 року у другому читанні. За основу парламентарії ухвалили держбюджет 5 листопада.

16 листопада голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що Рада не вкладається у встановлені Бюджетним кодексом терміни розгляду проєкту держбюджету на 2021 рік.

За його прогнозом, найімовірніше, головний фінансовий документ ухвалять вже у 2021 році.

Гетманцев тоді сказав, що Рада тільки на початку грудня отримає проєкт бюджету від Кабміну, після чого приступить до розгляду законопроєкту.

Про фінансові перспективи України читайте в інтерв'ю Данила Гетманцева - Гетманцев: перспектива отримати транш від МВФ в 2020 тане з кожним днем

Водночас 19 листопада представник Кабміну у Верховній Раді Василь Мокан запевнив, що Уряд завершує роботу над проєктом держбюджету і направить його до парламенту вже до кінця цього тижня.

Політтехнолог Віталій Бала у коментарі “Парламент.UA” висловив стриманий оптимізм щодо ситуації.

Будемо сподіватись, що усі питання пов’язані з бюджетом вони вирішать у комітетах і проблеми документу будуть усунуті. Але знову ж, деякі закони, які приймають, краще б не приймалися, - сказав Бала.

Він вважає, що рівень недовіри до Верховної ради може стати орієнтиром для парламенту для розробки рішень, "які будуть позитивно сприйняті суспільством".

Тож ця пауза через коронавірус, на мою думку, може дати їм час, щоб зрозуміти необхідність рішень, які зараз потрібні країні, - додав експерт.

Політтехнолог пояснив, що якщо депутати не встигнуть до кінця року ухвалити держбюджет, Україна житиме за тими розрахунками, які закладені у бюджеті 2020-го року.

Це для України не є форс-мажором. На жаль така практика вже існувала. Однак я не бачу у цьому серйозної проблеми, вона не настільки критична, як може здаватись, - резюмував він.

Окрім бюджету на розгляд у сесійній залі очікує ще низка законопроєктів. Варто зазначити, що згідно з календарним планом сесії, наступного разу депутати мають зібратись на засідання 1 грудня. Загалом до кінця року заплановано ще два пленарні тижні.

1