Ситуація критична: що відбувається у лікарнях України та чи буде третій локдаун

У медзакладах закінчується кисень, не вистачає ліжок для "ковідних" хворих та госпіталізують людей більше, ніж виписують
Ексклюзив
Ситуація критична: що відбувається у лікарнях України та чи буде третій локдаун
Швидка медична допомога, коронавірус Фото: УНІАН
16 Березня 2021, 19:43
читать на русском

Від початку пандемії COVID-19 Україна вже пережила два локдауни, та й зараз можливий ще один. Кількість "ковідних" хворих у регіонах різко збільшується, ліжок для пацієнтів не вистачає, кисню теж, а подекуди хворих відправляють лікуватися додому.

У Міністерстві охорони здоров'я заявляють, що локдаун можливий лише, якщо більшість областей перейдуть до "червоної" зони карантину. Зокрема, якщо понад у 50-70% регіонів максимально посилять обмеження.

Президент України Володимир Зеленський закликав до збільшення в країні темпів вакцинації, яку він вважає головною відповіддю на COVID-19.

Весняний та зимовий локдауни

Так, 3 березня 2020 року стало відомо про перший підтверджений випадок зараження коронавірусом у Чернівецькій області. Українець прибув з Італії до Румунії літаком, а потім автомобілем приїхав до України.

Вже 11 березня Кабінет Міністрів України ввів карантин на всій території країни до 3 квітня: закрили навчальні заклади, заборонили концерти та масові зібрання понад 200 людей, закрили авіасполучення з окремими країнами та прикордонні переходи (170 з 219).

25 березня уряд ввів режим надзвичайної ситуації до 24 квітня, який потім продовжили до 11 травня. А 4 травня карантин продовжили до 22 травня з одночасним його пом'якшенням 11 травня. В уряді заявляли про зменшення кількості захворюваності на коронавірусу після першого локдауну, але вже у жовтні почалася друга хвиля.

Від грудня 2020 року почалися розмови про запровадження нового локдауну задля запобігання сплеску захворюваності на коронавірус під час різдвяно-новорічних свят. Уряд не знайшов нічого кращого, ніж після святкувань та нового року знову ввести карантин. Тому вже 8 січня 2021 року на всій території країни почав діяти локдаун до 24 лютого. Після - розпочався "кольоровий" карантин.

Читайте більше у нашому матеріалі: Минув рік з коронавірусом, але висновків не зробили: чому Україну чекає новий локдаун.

Медичний працівник проводить дослідження на COVID-19 ПЛР-методом, коронавірус

Медичний працівник проводить дослідження на COVID-19 ПЛР-методом, коронавірус (фото: УНІАН)

Який карантин діє зараз в Україні

25 січня закінчився "січневий локдаун" і країна повернулася до "адаптивного карантину". За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова (досьє Максима Степанова), в країні вдалося стабілізувати ситуацію й розвантажити українську медичну систему та медпрацівників.

В Україні досі діє "кольоровий" адаптивний карантин, коли країну ділять на три або чотири зони, де ситуація з коронавірусом найгірша і потребує додаткових обмежень. Як повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко, таке зонування повідомляє місцеву владу про те, що ситуація з COVID-19 критична і є ризик розвитку епідемії в регіоні: збільшення кількості хворих, збільшення кількості госпіталізацій.

Водночас прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що вихід із посиленого карантину не означає, що вірус зник, тому залишаються вимоги щодо маскового режиму, соціальної дистанції та дезінфекції. Тож в Україні до 30 квітня діє ще адаптивний карантин. На думку Шмигаля, скоріш за все, це - не кінцевий термін.

Літній чоловік, пенсіонер у захисній медичній масці

Літній чоловік, пенсіонер у захисній медичній масці (фото: УНІАН)

Чи можливий черговий локдаун

4 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні розпочалася третя хвиля коронавірусу, тому існує загроза для запровадження нового локдауну. За його словами, доведеться повертатися до тієї моделі локдауну, який Україна вже проходила, при умові, якщо більша частина областей будуть в червоній зоні.

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк вимагає терміново провести спільне засідання парламенту та уряду, а також окреме засідання Ради Національної безпеки та оборони з питань протидії третій хвилі пандемії коронавірусу. Вона вважає, що важливо напрацювати спільний план дій всіх гілок влади на випадок нового жорсткого локдауну, вірогідність якого, на її думку, є дуже високою.

Водночас міністр охорони здоров'я Максим Степанов не виключає, що локдаун все ж буде.

Якщо більш як 50-70% областей перейдуть на червоний рівень, тоді ми будемо говорити про жорсткий карантин на всій території країни, - сказав очільник МОЗ.

Локдаун

Локдаун (фото: УНІАН)

Науковці кажуть одне, а уряд - інше

12 березня 2021 року з сайту Національної академії наук України та зі сторінки у НАН у Facebook видалили коментар лікаря і науковця, кандидата біологічних наук Володимира Галицького (Інститут біохімії імені О.В. Палладіна НАН України), який був опублікований 10 березня. Він спрогнозував, що весняна хвиля COVID-19 буде значно вища і стрімкіша, ніж осіння, та може стати національною катастрофою.

Скрін: nas.gov.ua

Як написав сам Галицький у Facebook, коментар його видалили без жодних пояснень та без будь-якого обговорення.

Все за спиною - я навіть не знав, що десь хтось щось паскудне пише на якійсь невідомій мені (на той момент) сторінці в Інтернеті, - написав він.

У своєму прогнозі від 04 березня 2021 р. науковець передбачав пік епідемії на початку квітня, пікову захворюваність - 40 тисяч нових випадків, пікову смертність - 1000 або вище на день.

Свої висновки він робив на основі теорії суперсприйнятливості-суперрозповсюдження, яку з науковцями і лікарями створювали протягом весни-літа минулого року. Ще тоді вчені точно встановили, що весняна хвиля в Україні почнеться наприкінці зими - на початку весни, і буде характеризуватись значно вищим, аніж восени, числом важких і смертельних випадків.

Скрін: web.archive.org

При цьому МОЗ показує зовсім інші цифри, не такі страшні, хоч ситуація в лікарнях критична. Також у відомстві запевняли, що медична система готова до нової хвилі коронавірусу, а бачимо - не вистачає ліжок, кисню та персоналу.

Яка ситуація з коронавірусом в областях

Станом на 16 березня 2021 року у "червоній" зоні карантину залишилися Житомирська, Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька області. Зокрема, у цих регіонах значно перевищені показники госпіталізацій інфікованих COVID-19.

У "помаранчевій" зоні перебувають десять регіонів: Київ, Вінницька, Донецька, Київська, Львівська, Миколаївська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська області. В усіх інших - діють обмеження "жовтої" карантинної зони.

Найвищий показник завантаженості ліжок з киснем станом на 15 березня на Закарпатті - 67,9%, а також на Прикарпатті - 66,5% при нормі 65%.

коронавірус, лікарня

коронавірус, лікарня Фото: kyivcity.gov.ua

Київ. У столиці через ускладнення ситуації з коронавірусом весняні канікули для школярів 5-11 класів розпочнуться раніше на два дні - 18 березня. Але садочки й початкова школа поки працюватимуть у звичайному режимі.

Як повідомив міський голова Віталій Кличко, ситуація у місті справді складна. Станом на 16 березня в стаціонарах медзакладів столиці перебуває понад 3500 госпіталізованих пацієнтів хворих на коронавірус та з підозрою. З них 71% людей – в тяжкому стані. За його словами, це найскладніша ситуація для медиків Києва від початку пандемії.

Кличко вважає, що з такими темпами розповсюдження вірусу і кількістю госпіталізацій за добу, вже за кілька днів місць у лікарнях може не бути. Попри обіцянки уряду, ліжка в закладах
Національної академії наук, МОЗу та відомчих лікарень ще досі не надали задля лікування хворих. А це загалом – більш як 11 тисяч ліжок.

Очільник МОЗ Максим Степанов вважає, що у Києва є всі шанси, щоб потрапити до "червоної" зони карантину. Він закликав місцеву владу запровадити додаткові карантинні заходи задля запобігання поширенню вірусу.

Коронавірус, лікарня

Коронавірус, лікарня (фото: facebook.com/kyivcity.gov.ua)

Миколаїв. У місті 16 березня посилили карантинні заходи. Як повідомив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, таке рішення - вимушений крок. Його ухвалили через ускладнення епідемічної ситуації щодо COVID-19.

Від 28 лютого на території Миколаївської області індикаторний показник "Рівень госпіталізації" перебуває на понаднормовому рівні. Зокрема, станом на 14 березня він склав 90,3, при нормі ≥ 60 на 100 тис.населення. А показник "Коефіцієнт виявлення випадків інфікування" наближається до понаднормових значень. На 14 березня він склав 18,6% при нормі 20%.

Станом на 15 березня в Миколаєві офіційно підтвердили 30 545 випадків інфікування коронавірусом. При цьому протягом останніх п'яти тижнів відбувається постійне збільшення кількості нових випадків захворюваності.

Через поширення захворюваності на коронавірусу на самоізоляції перебуває 15 груп у восьми дитячих садках. У школах зафіксовано 246 осіб з підтвердженим діагнозом COVID-19, з них – 126 діти. На самоізоляції перебувають 77 класів у 39 загальноосвітніх закладах.

У місті медичні заклади можуть прийняти 915 хворих, при цьому 82% ліжкового фонду для "ковідних" пацієнтів забезпечено киснем. Станом на 14 березня завантаження ліжок з киснем становило 56,1%, при нормі ≥ 65.

Також у Миколаєві планують ввести додаткові ліжка в медичних закладах.  Для лікування хворих на коронавірус їх кількість збільшать на 95. Нові ліжка з’являться у трьох закладах: лікарнях № 3 та № 5, а також пологовому будинку № 1.

Від 17 березня учні 5-11 класів та позашкільних закладів перейдуть на дистанційне навчання, від 22 березня - школярі підуть на канікули. Початку навчання перенесли на 10 годину ранку, щою зменшити транспортне навантаження в ранкову годину пік.

Лікарня, ліжка для ковідних хворих

Лікарня, ліжка для ковідних хворих (фото: facebook.com/mkradagov)

Харків. Лікарні в місті перевантажені через збільшення кількості хворих на коронавірус, а ліжок із підведеним киснем майже не залишилося.

Анестезіолог і консультант Харківської обласної інфекційної лікарні Володимир Корсунов у Facebook написав: "Лікарні завантажені вщент, кисневих місць майже не лишилося, реанімації повні по вуха, і хворі на неінвазійній вентиляції знову лежать, де є бодай хоч поточний кисень".

Хворий під киснем у лікарні в Харкові, лікарі

Хворий під киснем у лікарні в Харкові, лікарі (фото: Владимир Корсунов / Facebook)

Лікар повідомив, зросла кількість тяжко хворих на коронавірус серед молодих людей. За його словами, на сьогодні в реанімації ОКІЛ перебуває троє пацієнтів віком від 31 до 39 років, в ОДІКЛ - на інвазійній ШВЛ дитина 11 років та на неінвазійній - 17 років.

За його словами, нова хвиля COVID-19 може бути значно потужніша за попередні, адже кампанію з вакцинації від коронавірусу провалили.

Хворий під киснем у лікарні в Харкові

Хворий під киснем у лікарні в Харкові (фото: Владимир Корсунов / Facebook)

Львівська область. Мер Львова Андрій Садовий заявив, що через погіршення ситуації з коронавірусом у місті можуть ввести додаткові карантинні обмеження, якщо динаміка захворюваності не покращиться. Зокрема, ситуація дуже непроста, в школах для дітей 5-11 класів припинили навчання. Міська влада готова до наступних кроків, якщо динаміка не послабиться.

Нічні клуби у нас закриті, поліція має все це контролювати, є звернення до бізнесу бути максимально обережними, - повідомив Садовий.

Коронавірус, школа

Коронавірус, школа (фото: facebook.com/lviv.adm)

Як повідомив заступник голови Львівської ОДА Іван Собко під час брифінгу 16 березня, ймовірність того, що область потрапить в "червону зону" карантину, - 90%.

Так, у лікарні потрапляє вдвічі більше пацієнтів, ніж виписують. Щодня госпіталізують 200-260 "ковідних" хворих. Собко вважає, з такими темпами скоро буде 65% заповненість, після чого область одразу потрапить в "червону зону".

Також у Львові розгорнуть додаткові госпіталі у місцевих поліклініках через збільшення кількості хворих на коронавірус, нестачі ліжок для "ковідних" пацієнтів та потребу у кисні. Планують забезпечити ще 366 ліжок.

Коронавірус, дослідження

Коронавірус, дослідження (фото: facebook.com/lviv.adm)

Хмельницька область. У Славутській міській лікарні, яка приймає хворих на COVID-19, майже немає кисню, який необхідний для лікування "ковідних" пацієнтів.

Упродовж декількох останніх днів централізоване постачання медичного кисню в лікарню відбувалось зі значними перебоями. Станом на 15 березня медичного кисню майже не залишилось, що створює реальну загрозу життю і здоров’ю людей.

При цьому замість кисню - лікарня отримала перевірки на об’єктах м. Славута щодо дотримання карантинних вимог та, зокрема, забезпеченості КП "Славутська міська лікарня ім. Ф.М. Михайлова" Славутської міської ради. Такою виявилася реакція на прохання про допомогу Славутській громаді.

Станом на 15:00 16 березня в Славутській міській лікарні перебуває 37 киснево залежних хворих та залишилося 25 балонів кисню і жодного заправленого кріоциліндра. Наскільки вистачить наявного кисню у лікарні не знають.

Лікарняні ліжка

Лікарняні ліжка (фото: УНІАН)

Закарпатська область. В Ужгороді Закарпатської області у лікарнях не вистачає ліжок для пацієнтів з COVID-19, а хворих залишають лікуватися вдома.

Як повідомив лікар-інфекціоніст Віктор Петров, ситуація критична. На ранок 12 березня у місті було лише п'ять вільних ліжок для "ковідних" хворих.

13 березня лікар не зміг покласти в стаціонар пацієнтів, які вимагали госпіталізації. Зараз вони перебувають вдома на кисневих концентраторах.

І, слава Богу, вдалося забезпечити хоча б цим необхідним обладнанням для того, щоб вони могли дихати, - сказав він.

За його словами, хворі, яких залишили вдома, молоді люди. У лікарнях відділення інтенсивної терапії також зайняті й медична система не справляється.

Швидка медична допомога, лікарі у захисних костюмах, коронавірус

Швидка медична допомога, лікарі у захисних костюмах, коронавірус (фото: УНІАН)

У Закарпатській області також не вистачає кисню в медичних закладах. У зв'язку зі стрімким зростанням захворюваності на COVID-19 в регіоні постійно збільшують кількість ліжок для "ковідних" хворих.

За словами директора департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА Анатолія Пшеничного, в області наразі є 2300 ліжок для "ковідних" пацієнтів у 17 медзакладах, які заповнені на 80%. Водночас відсоток ліжок з підведеним киснем становить 66,4.

Річ у тім, що ми збільшили ліжка ковідного фонду на 400 одиниць за останній місяць, а кисень, який закуповується за оформленими ще в грудні договорами, розрахований на 1885 ліжок — тобто, той ліжко-фонд, який ми мали станом на початок зими, - зазначив він.

Як повідомив головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк, ситуація з коронавірусом на Закарпатті продовжує бути критичною: щодня вмирає по 12 осіб і виявляють понад 500 нових випадків коронавірусної інфекції.

Івано-Франківська область. Через погіршення епідеміологічної ситуації на Прикарпатті ДСНС розгорнула мобільний шпиталь для хворих на коронавірус. Крім того, в області встановили карантинні блок-пости і запровадили особливий режим в’їзду та виїзду з області.

Госпіталь складається з декількох модулів та має 120 ліжко-місць, укомплектований необхідним медичним обладнанням.

Мобільний шпиталь на Прикарпатті

Мобільний шпиталь на Прикарпатті (Фото: Арсен Аваков Твіттер)

Крім того, згідно з протоколом позачергового засідання Івано-Франківської регіональної комісії ТЕБ і НС в області на в’їздах та виїздах з окремих населених пунктів встановили карантинні пункти (пости) для обмеження поширення коронавірусної хвороби COVID-19.

Всього в області працюватимуть 16 карантинних пунктів, з яких 5 – у цілодобовому режимі: в Івано-Франківську – на автошляху Н-10, біля АЗС, на автошляху Н-09 біля ресторану "Лелеч" та у селі Черніїв.

У Надвірнянському районі блок-пости виставляють у селищі Делятин та у селі Яблуниця на дорозі Н-09.

В Івано-Франківську планують обладнати ще один тимчасовий госпіталь для прийому пацієнтів з коронавірусом на базі міської поліклініки №2.

За словами мера Руслана Марцінківа, якщо виписується кожен день по 25-30 чоловік, то звертається із запитом на госпіталізацію 60-70 пацієнтів в день.

Які країни світу переживають локдаун

Майже по всій Італії від 15 березня запровадили локдаун, який діятиме до 6 квітня. Людям заборонили залишати помешкання без необхідності, а школи, університети, кафе та ресторани не працюють. Уряд планує пришвидшити вакцинацію, а до вересня в Італії планують вакцинувати 80% населення.

У Німеччині жорсткий локдаун триває з середини грудня минулого року. У країні не працюють непродуктові магазини, готелі, ресторани та розважальні заклади. Також заборонено збиратися групами з понад двох домогосподарств. На початку березня відкрилися перукарні, книжкові та квіткові магазини, магазини товарів для садівництва, косметичні салони, автошколи та училища пілотів. Втім, люди протестують проти таких карантинних обмежень.

Протести у Мюнхені Німеччина)

Днями Ізраїль офіційно оголосив про завершення пандемії коронавірусу в країні завдяки масовій вакцинації та суворому карантину. В країні не прижився "кольоровий" карантин, влада пробувала закривати установи погалузево, закривати окремі міста, коли там за підрахунками один хворий заражав більше одного здорового, але це теж не давало ефекту, і тоді в Ізраїлі просто закрили все.

Відкритими залишилися лише продуктові магазини, аптеки і лікувальні заклади. Щоби обмежити пересування людей, дозволялося відходити від дому не більше ста метрів - до найближчої крамниці. Рішення влади ніхто публічно не обговорював, а за порушення карантину й досі жорстко карають великими штрафами.

Читайте більше у нашому матеріалі: Люди погладшали і не хочуть працювати: як нині живе Ізраїль, який офіційно подолав пандемію

1