Бійки, закони та прогули: як працювали народні депутати у Раді 2021 року

Парламент.UA розповідає, хто став найпродуктивнішим депутатом, хто найбільше прогуляв, а хто втрапив у найбільшу кількість скандалів
Ексклюзив
Бійки, закони та прогули: як працювали народні депутати у Раді 2021 року
Ірма Крат напала на Микиту Потураєва (фото: УНІАН)
22 Липня 2021, 16:31
читать на русском

16 липня Верховна Рада України ІХ скликання провела останнє пленарне засідання на своїй 5-й сесії. Парламент.UA вже розповідав про те, скільки законів встигли ухвалити народні обранці та які з них вплинули на життя кожного українця. Сьогодні підбиваємо підсумки роботи самих депутатів: хто став найпродуктивнішим, кого на робочому місці за пів року практично не було та якими скандалами запам'ятались останні 6 парламентських місяців.

Читайте також

Депутати-рекордсмени та депутати-"генії"

Найбільш продуктивною цієї сесії стала очільниця парламентського комітету з питань соціальної політики та захисту ветеранів Галина Третьякова – її прізвище зазначено в авторстві 183 законопроєктів, постанов та інших нормативно-правових актів, які відповідно до своєї компетенції може ухвалювати Верховна Рада.

Галина Третьякова

Галина Третьякова (фото: УНІАН)

На другому місці опинився колега Третьякової по фракції Георгій Мазурашу – на його рахунку 156 законодавчих ініціатив. Третє місце посів ще один "слуга" Дмитро Любота, який став співавтором 124 законопроєктів. 4 місце також у представника пропрезидентської партії – Данила Гетманцева: керівник комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики встиг за пів року стати співавтором 113 документів. Замикає п'ятірку лідерів Наталя Королевська (ОПЗЖ) – єдина представниця не правлячої партії зареєструвала 104 законопроєкти за останні 6 місяців.

Щоправда, продуктивність деяких "слуг народу" має зворотний бік медалі. Наприклад, народний депутат Микола Тищенко, який до Верховної Ради був відомим столичним ресторатором, зареєстрував низку законопроєктів, які вимагають бути фахівцем одразу в кількох напрямках. Зокрема, Тищенко зареєстрував законопроєкти щодо судової та правоохоронної реформ, запропонував змінити Конституцію в частині призначення директора Національного антикорупційного бюро, а також реєстрував правки, які стосувались земельного законодавства. І все це при тому, що сам Тищенко входить до складу парламентського комітету з питань транспорту та інфраструктури.

Подібна ситуація і в іншого "слуги" Євгена Брагара, який є членом Комітету з питань свободи слова, істориком за фахом, проте реєструє законопроєкти, які мають на меті чи то змінити Податковий кодекс України, чи то вдосконалити проходження військової служби для громадян України, чи то взагалі змінюють ЗУ "Про протимінну діяльність".

Євген Брагар Фото: facebook.com/yvbragar

Хвороба парламентських геніїв особливо поширена серед народних депутатів, які працюють у Верховній Раді вперше. Досить часто молоді політики несерйозно ставляться до законодавчої роботи, ставлячи свій підпис під незрозумілими для них ініціативами. Народні депутати мають працювати, орієнтуючись на профільний комітет, до якого входять, а не реєструвати десятки сумнівних за якістю документів на довільну тематику, - так прокоментував ситуацію голова комітету виборців України Олексій Кошель.

Хто прогулював, а хто ходив на роботу

На противагу тим, хто реєструє багато законопроєктів, нехай і не завжди за своїм профілем, у Верховній Раді є й ті, хто взагалі саботує свою роботу. За останні 6 місяців Верховна Рада провела 42 пленарних засідання, а також 22 – позачергових, проте частина народних депутатів навіть не спромоглась прийти до парламентської зали.

Зокрема, один з лідерів "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук був зареєстрованим лише у половині з цих засідань, а у червні та липні 2021 року його взагалі не було у стінах Верховної Ради. Його однопартієць Ренат Кузьмін відвідав ще менше – 12 з 64 засідань. Але безсумнівними лідерами стали Тарас Козак (ОПЗЖ) та Степан Івахів (депутатська група "За майбутнє") – ці двоє за останні 6 місяців жодного разу не зареєстрували своєї картки у парламенті. Дивна ситуація зважаючи на те, що Верховна Рада - це головний законодавчий орган країни, і саме для написання законів цих депутатів обирали громадяни України.

До речі, голова ВРУ Дмитро Разумков заявив, що депутатів потрібно позбавляти мандатів за прогули.

Не варто витрачати кошти платників податків, якщо ти не можеш знайти часу на виконання обов’язків народного депутата, - сказав Разумков.

Якщо ж говорити про голів парламентських фракцій, то найбільш сумлінним виявився лідер "Голосу" в ВРУ Ярослав Железняк: він пропустив лише одне позачергове засідання 23 лютого, під час якого депутати розглядали законопроєкт щодо конкурсів на державну службу, на який наклав вето президент Володимир Зеленський і за його ж проханням скликалось позачергове засідання, щоб ухвалити закон з внесеними Офісом президента правками.

Железняк Ярослав

Железняк Ярослав (фото: facebook.com/zheleznyak.y)

61 з 64 засідань відвідав співголова парламентської фракції "Європейська солідарність" Артур Герасимов, а ось його колега Ірина Геращенко, яка є другою співголовою фракції, була присутня лише на 34 засіданнях. Очільник "Слуги Народу" у Раді Давид Арахамія відвідав 59 засідань: до речі, на останньому позачерговому засіданні, яке відбулось 20 липня, його вже не було.
Юлія Тимошенко відвідала трохи більше як половину – 34 засідання. Співголова ОПЗЖ Юрій Бойко – 43, а найменший показник серед лідерів фракцій в іншого співголови ОПЗЖ Вадима Рабіновича – він був зареєстрований лише у 13 з 64 засідань.

Найгучніші скандали Ради

Останні 6 місяців не обійшлись і без скандалів за участі народних депутатів. Найсвіжіший з них – ДТП, в яке 8 липня потрапив "слуга" Олександр Юрченко у Львові. Мало того, що Ford Mustang, яким кермував Юрченко, не вказаний у його декларації, так він ще й напав на іншого водія, а після цього написав заяву до поліції, начебто напали на нього.

Сам Юрченко стверджує, що не вживав наркотиків, а результати експрес-тесту, який показав вміст у крові МДМА, називає помилковим або сфальсифікованим.

Олександр Юрченко (фото: УНІАН)

Чим закінчиться ця історія наразі не невідомо, але Дмитро Разумков заявив, що Юрченко повинен скласти мандат народного депутата.

Соромно за те, що відбувається, за те, що роблять деякі наші колеги. Закон має бути один для всіх і він буде таким. Я сподіваюся, що людина дійде думки, що треба полишити депутатський мандат і почати займатися чимось іншим, - сказав Разумков.

Інший вже колишній "слуга народу" Олександр Шевченко був виключений з президентської фракції за те, що їздив до Білорусі та зустрічався з невизнаним президентом Олександром Лукашенком. 24 травня понад 170 народних депутатів з пропрезидентської фракції виключили Шевченка зі своїх лав.

Шевченко Лукашенко

Олександр Лукашенко і Євгеній Шевченко. Мінськ, 20 квітня 2021 року (фото: www.belta.by)

Не обійшлось цієї сесії і без бійок. Двічі за 6 місяців у них потрапляв Микола Тищенко: спочатку він почубився з Іллею Кивою біля трибуни Верховної Ради через виступ свого колеги Микити Потураєва, який заявив, що епоха бідності і брехні в Україні закінчиться тоді, коли народ України витягне фракцію ОПЗЖ з парламенту і розстріляє її. Ці слова обурили Киву та його однопартійців, а Тищенко захищав "свого". Щоправда, сама бійка виглядала радше як дружні обійми.


А пізніше Тищенко ще й мав конфлікт зі своїм однопартійцем Олександром Куницьким: за словами самого Куницького, Тищенко безпідставно звинуватив його у замовленні статей, в яких йшлось про причетність депутата до корупційних схем. Чи має Тищенко стосунок до корупції - повинно з'ясовувати слідство, а ось фото їх "дуелі" стало хітом соцмереж у червні 2021.

Тищенко Куницький

Микола Тищенко та Олександр Куницький (скріншот з відео)

Тищенко потрапив не лише у бійки, а ще й відзначився тим, що у розпал локдауну в Києві влаштував у ресторані готелю Fairmont святкування дня народження своєї дружини. Зрозуміло ж святкування відбувалось без дотримання жодних протиепідемічних норм, хоча навіть їх дотримання не скасовувало б того факту, що робота ресторанів в готелях під час карантину заборонена. Схоже, що історія з рестораном "Велюр", який також працював у розпал пандемії та належить Тищенку, нічого його не навчила. Фракція лише оштрафувала порушника.

А на завершення у Верховній Раді почубились Вадим Івченко з "Батьківщини" та Микола Сольський зі "Слуги Народу". 16 липня - в останній пленарний день Верховної Ради з'явились фото, на яких видно як Івченко завдає удару Сольському. Що саме стало причиною конфлікту невідомо, проте обоє входять до аграрного комітету Ради та є антагоністами у питанні щодо запровадження ринку землі: Сольський активно просував можливість продажу та купування земель сільськогосподарського призначення, а Вадим Івченко разом з командою "Батьківщини" виступали проти.

Івченко Сольський

Вадим Івченко та Микола Сольський (фото: Facebook Ян Доброносов)

До речі, ринок землі призвів ще до одного конфлікту: Ірма Крат, яка називає себе активісткою, накинулась на Микиту Потураєва та вдарила його кулаком в обличчя. До того, як охорона вивела її з будівлі Верховної Ради, вона встигла наголосити, що продавати землю - "неприпустимо". Сам Микита відбувся невеликим почервонінням на обличчі.

Зараз український парламент пішов на тривалі літні канікули і повернеться до роботи на початку вересня. Парламент.UA продовжуватиме стежити за діяльністю головного законодавчого органу країни та обов'язково розповість вам про те, як працюватимуть народні депутати вже під час своєї 6-ї сесії ІХ скликання.